Dodatki do żywności
Wszystkie podane dodatki można spotkać w dostępnych produktach spożywczych. Ich nazwa lub kod "E" powinien znajdować się na etykiecie.
Symbol
| Znaczenie |
Barwniki |
E100 |
kurkuma |
E101 |
ryboflamina |
E102 |
tartrazyna |
E104 |
żółcień chinolinowa |
E110 |
żółcień pomarańczowa |
E120 |
koszenila |
E122 |
karmiozyna |
E123 |
amarant |
E124 |
czerwień koszenilinowa |
E127 |
erytrozyna |
E128 |
czerwień 2G |
E129 |
czerwień Allura AC |
E131 |
błękit brylantowy FCF |
E132 |
indygotyna |
E140 |
chlorofil |
E141 |
chlorofil miedzi |
E142 |
zieleń S |
E150 |
karmel |
E150b |
karmel siarczynowy |
E150c |
karmel amoniakalny |
E150d |
karmel amoniakalno-siarczynowy |
E151 |
czerń brylantowa |
E153 |
węgiel roślinny |
E154 |
brąz FK |
E155 |
brąz HT |
E160a |
karoteny |
E160b |
annato; biksyna lub norbiksyna |
E160c |
kapsantyna- ekstrakt z papryki |
E160d |
likopen- ekstrakt z pomidorów |
E160e |
ß-apo-8’-karotenal |
E162 |
betanina |
E163 |
antocyjany |
E170 |
węglan wapnia |
E171 |
dwutlenek tytanu |
E172 |
tlenki żelaza |
E173 |
aluminium |
E174 |
srebro |
E175 |
listki złota |
E180 |
czerwień litolowa BK |
Środki słodzodzące i zapachowe |
E420 |
sorbitol |
E421 |
mannitol |
E620 |
kwas L-glutaminowy |
E621 |
glutaminian sodu |
E622 |
glutaminian potasu |
E623 |
dwu-L-glutaminian |
E627 |
dwuwodorowapniowy guanilinian sodu |
E631 |
5’-inozynian sodu |
E632 |
inozynian dipotasowy |
E633 |
inozynian wapnia |
E634 |
rybonukleotydy wapnia |
E635 |
sól sodowa 5-rybonukleotydu |
E636 |
maltol |
E951 |
aspartam |
E965 |
maltitol |
E966 |
laktitol |
E967 |
ksylitol |
Substancje zagęszczające |
E400 |
kwas alginowy |
E401 |
alginian sodowy |
E405 |
alginian propano-1,2-diolu |
E406 |
agar |
E407 |
karagan |
E410 |
guma karobowa |
E413 |
tragakanta |
E414 |
guma arabska |
E440a |
pektyna |
E460 |
celuloza mikrokrystaliczna- alfa celuloza |
E471 |
mono- i dwu- glicerydy kwasów tłuszczowych |
E475 |
estry poliglicerolowe kwasów tłuszczowych |
E476 |
estry poliglicerolowe poliskondensowanych kwasów tłuszczowych |
E481 |
stearyniano- 1,2- mleczan sodu |
Antyutleniacze |
E270 |
kwas mlekowy |
E300 |
kwas L-askorbinowy (witamina C) |
E301 |
askorbinian sodu |
E302 |
askorbinian wapnia |
E306-E309 |
tokoferole naturalne i syntetyczne |
E310 |
galusan propylu (PG) |
E311 |
galusan oktylu tannazy (OG) |
E312 |
galusan dodecylu |
E315 |
kwas izoaskorbinowy |
E316 |
askorbinian sodu |
E320 |
butylohydrodsyanizol (BHA) |
E321 |
butylohydroksytoluen (BHT) |
E322 |
lecytyna |
E325 |
mleczan sodu |
E326 |
mleczan potasu |
E327 |
mleczan wapnia |
E330 |
kwas cytrynowy |
Konserwanty |
E200 |
kwas sorbinowy |
E201 |
sorbinian sodu |
E202 |
sorbinian potasu |
E203 |
sorbinian wapnia |
E210 |
kwas benzoesowy |
E211 |
benzoesan sodu |
E212 |
benzoesan potasu |
E213 |
benzoesan wapnia |
E214, E215 |
ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa |
E216, E217 |
ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa |
E218 |
ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego |
E219 |
ester metylowy kwasu p-hydroksybezoesowego- sól sodowa |
E220 |
dwutlenek siarki |
E221 |
siarczyn sodu |
E222 |
wodorosiarczyn sodu |
E223 |
pirosiarczyn sodu |
E224 |
pirosiarczyn potasu |
E226 |
siarczyn wapnia |
E227 |
wodorosiarczyn wapnia |
E228 |
wodorosiarczyn potasu |
E230 |
bifenyl, difenyl |
E231 |
ortofenylofenol |
E232 |
sól sodowa ortofenylofenolu |
E234 |
nizyna |
E235 |
natamycyna |
E236 |
kwas mrówkowy |
E237 |
sól sodowa kwasu mrówkowego |
E238 |
sól wapniowa kwasu mrówkowego |
E239 |
heksamina |
E242 |
dimetylodiwęglan |
E249 |
azotyn potasu |
E250 |
azotyn sodu |
E251 |
azotan sodu |
E252 |
azotan potasu |
E260 |
kwas octowy |
E261 |
octan potasu |
E262 |
octan sodu |
E263 |
octan wapnia |
E280 |
kwas propionowy |
E281 |
propionian sodu |
E282 |
propionian wapnia |
E283 |
propionian potasu |
Substancje do stosowania na powierzchni |
E553 III |
talk |
E903 |
wosk pszczeli |
E907 |
parafina plastyczna barwiona i niezabarwiona |