zdjecia rodzinne

Błonnik pokarmowy


Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) jest to zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest on mieszaniną substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny).

Błonnik w przewodzie pokarmowym człowieka spełnia funkcję tzw. szczotki, adsorbenta i wypełniacza. Działanie to wiąże się z jego właściwościami fizykochemicznymi, takimi jak: lepkość, zdolność do wiązania wody, wymiana kationów oraz właściwości sorpcyjne. Ma on znaczenie w regulacji procesów zachodzących w przewodzie pokarmowym, umożliwiając stymulację ruchów perystaltycznych i ograniczenie czasu pasażu jelitowego oraz ułatwia usuwanie niestrawionych resztek i substancji szkodliwych.

Włókno pokarmowe jest ponadto pożywką dla drobnoustrojów i może w istotny sposób wpływać na ilościowy i jakościowy skład mikroflory jelitowej.

Błonnik ogrywa także olbrzymią rolę w prewencji chorób nowotworowych przewodu pokarmowego. Niskie jego spożycie ma istotny wpływ na zapadalność na choroby jelita grubego (uchyłki, żylaki odbytu, zaparcia) a także kamicy żółciowej, w której dochodzi do wzrostu stężenia cholesterolu w żółci i wytrącania kamieni żółciowych.

Zalecane spożycie błonnika wynosi od 27 do 40 g/dobę. Należy pamiętać, że zwiększone spożycie włókna pokarmowego ogranicza wchłanianie związków mineralnych, a spożycie nadmierne prowadzi do biegunek.

Jedzenie zawierające włókno pokarmowe wymaga picia dużej ilości płynów, niezbędnych w procesie trawienia w jelitach. Włókna są miękkie wtedy, kiedy wchłaniają wodę. W przeciwnym razie grozi zaparcie.

Wyniki ostatnich badań potwierdziły, że stałe spożywanie błonnika oddziałuje korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi - jednego z czynników ryzyka powstawania chorób serca i układu krążenia.

Błonnik również pomaga obniżyć masę ciała. Produkty bogate w ten składnik muszą być dłużej przeżuwane i rozdrabniane, więc wolniej się je spożywa i szybciej zaspakajaja głód. Jednocześnie objętość trawionego pożywienia się zwiększa i węglowodany dłużej znajdują się w jelitach, co też opóźnia powstawanie uczucia głodu.

W tabeli poniżej zostały przedstawione zawartości błonnika w rónych produktach.



Produkt Zawartość błonnika (g/100g)
Otręby pszenne 44
Otręby owsiane 27,8
Płatki owsiane 13,9
Płatki kukurydziane 12,2
Pietruszka liście 39,5
Fasola biała suszona 25,3
Morele suszone 22,5
Marchew suszona 25,2
Groch całe ziarno 17
Figi suszone 16,9
Cebula suszona 16,9
Śliwki suszone 14,1
Brzoskwinie suszone 12,9
Jabłka bez skórki suszone 11,3
Jabłka ze skórką suszone 12,6
Groch łuskany 12,2
Soczewica 11,8
Płatki kukurydziane 11
Chrzan 9,7
Chleb razowy 8,4
Porzeczki czarne 7,7
Chleb graham 7,5
Fasola konserwowa 7,3
Banany 1,8
Szparagi 1,6
Ogórki 0,9
Kukurydza 3,3
Porzeczki czerwone 7,5
Czereśnie 1,2
Pomidory 1,4
Sałata 2,1
Cebula 2,1
Groszek konserwowy 6,3
Maliny 6,7
Chleb ciemny 6,1
Jeżyny 6,1
Agrest 4,6
Kapusta biała 4,4
Chleb biały 3,8
Ziemniaki 3,5
Marchew 3,2
Jabłka ze skórką 2,4
Ryż 2,4
Śliwki świeże 2,2
Szpinak 2,1



Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kurczak z ryżem - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kurczak z ryżem

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Krokiety z kapustą i grzybami

Smażony ser pleśniowy