zdjecia rodzinne

Czosnek (Allium sativum)


czosnek przepisy

Czosnek należy do roślin wieloletnich. Składa się z bulw zbudowanych z małych ząbków. Skład czosnku oraz jego wartość energetyczna:

składniki w 100g
wartość energetyczna 146 kcal
białko 6,4 g
tłuszcz 0,5 g
węglowodany ogółem 32,6 g
błonnik pokarmowy 4,4 g
wapń 41 mg
sód 17 mg
potas 400 mg
fosfor 153 mg
magnez 25,0 mg
żelazo 1,7 mg
witamina C 31 mg

Czosnek spożywano już w Babilonii około 4500 lat przed naszą erą. W Egipcie strzegł budowniczych piramid przed chorobami układu oddechowego. Natomiast w byłym ZSRR ekstrakty z czosnku są stosowane jako antybiotyki. Chińczycy również doceniali wszechstronne działanie czosnku. Podawali go utarty z olejem i cukrem, aby uniknąć objawów zmęczenia.


Działanie czosnku:
  • Zawarte w nim substancje odkażają drogi oddechowe, moczowe, płuca, jamę ustną. Poza tym hamują rozwój grzybów i radzą sobie znakomicie z leczeniem pleśniawek i drożdżaków.
  • Naturalny antybiotyk, który zawiera czosnek wykorzystuje się w leczeniu trudno gojących się ran, grzybic skóry i oparzeń.
  • Doskonale sprawdza się w leczeniu grypy i przeziębień. Pomaga obniżać gorączkę.
  • Zawarta w czosnku allicyna ma wpływ na działanie przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom cholesterolu i zmniejszające ciśnienie krwi.
  • Wzmaga on produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. Dlatego też jest on uważany za środek obniżający poziom cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.
  • Czosnek zawiera również allistatynę, która jest doskonała przy niszczeniu gronkowców.
  • Poprawia trawienie pokarmowe. Pomaga w wydalaniu gazów, wzmaga wchłanianie i przyswajanie pokarmów.
  • Czosnek chroni również nasze ciało przed wpływami zanieczyszczenia środowiska i nikotyny.
  • Ostatnie badania wykazały, że jest on również cudownym przeciwutleniaczem, a jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe.

Czosnek powinno się jeść świeżo rozdrobniony, gdyż jego substancje aktywne takie jak allicyna uwalniają się podczas rozcierania lub wyciskania. Aby zneutralizować przykry zapach z ust po jego zjedzeniu należy spożyć np. natkę pietruszki, szczaw, rutę bądź bób surowy. Pomocne może być wypicie mleka, czerwonego wina lub gryzienie ziaren palonej kawy, kolendry lub jałowca.


Przeciwwskazania:

Czosnek należy spożywać w ilości, co najwyżej 2-3 ząbki dziennie. Nadmierne jego dawki mogą prowadzić do wzdęć i uszkodzeń wątroby. Odradza się spożywanie czosnku przy zapaleniu płuc i kaszlu zabarwionym krwią. Powinny go unikać osoby chorujące na nerki oraz z niskim ciśnieniem. Może on również wywoływać reakcje alergiczne oraz zakłócać działania leków przeciwzakrzepowych.


Jak obierać czosnek?