zdjecia rodzinne

Junk food


Junk food są to produkty dostarczające ’’pustych kalorii’’. Dosłownie możemy to tłumaczyć jako śmieciowe jedzenie.

Do żywności tej zaliczamy:

  • Jedzenie typu fast food (hamburgery, cheeseburgery, frytyki)
  • Słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy)
  • Słodycze (cukierki, ciastka, bezy, ptysie, paczki, faworki, dropsy, lizaki itp.)
  • Alkohole
  • Dosładzane soki owocowe
  • Napoje gazowane ( np. cola, tonic)
  • Pieczywa i makaron z białej maki, biały ryż
junk food

Należy pamiętać, że im bardziej produkt jest przetworzony tym mniej w nim cennych wartości odżywczych. Dlatego też ryż biały zastąpmy brązowym, a kupując pieczywo, zamiast chrupiących bułek z białej maki wybierajmy pieczywo ciemne z dodatkiem zbóż.

Jedzenie typu junk food przyczynia się do wzrostu masy ciała. Spowodowane to jest wysoką wartością energetyczną tych produktów przy znikomej zawartości błonnika, który odpowiada za sytość.

Przykładowe danie typu fast food złożone z burgera, frytek, ciastka i napoju gazowanego może z łatwością przekroczyć dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na kalorie oraz sól, cukier i tłuszcz. Nie należy przy tym pomijać faktu, iż taki zestaw nie pokryje zapotrzebowania na witaminy oraz składniki mineralne.

W tabeli poniżej zostały przedstawione produkty typu junk food oraz zawartość w nich podstawowych składników odżywczych.


produkt kalorie [kcal] cholesterol [mg] sód [mg] tłuszcz [g] błonnik [g] cukier [g] białko [g]
hamburger 280 30 560 10 2 7 12
cheeseburger 330 45 800 14 2 7 15
bułka z pieczoną
wolowiną
220 15 660 4,5 3 4 13
hot dog 242 44 670 14,5 b.d b.d 10
krakersy solone
(1 sztuka)
13 0 39 0,4 śladowo b.d 0,3
pudding czek.
(1/2 pucharka)
175 55 225 3 śladowo b.d 8
czekolada gorzka
(100g)
525 0 10 29,2 1,7 57,6 4,7
czekolada mleczna
(100g)
529 21 81 30,3 1 b.d. 8,4
czekolada biała
(100g)
529 21 88 30,9 0 58,3 8
czekolada nadziewana (100g) 563 10 35 36,8 0,3 b.d. 6,7
żelki (10 sztuk) 139 0 16 0 0 b.d. 0
karmelki (30g) 108 2 70 2,3 0,3 18,6 1
markizy czek.
(1 sztuka)
47 0 60 2 0,3 b.d. 0,5
beza (1 sztuka) 129 0 225 9,2 0,1 b.d. 3
cukier granulowany
(1 łyżeczka)
16 0 śladowo 0 0 4,2 0
cukier puder
(1 łyżeczka)
10 0 śladowo śladowo 0 2 0
miód (1 łyżeczka) 21 0 0,3 0 śladowo 5 śladowo
dżem morelowy
(1 łyżka)
48 0 8 śladowo 0,2 9 0,1
Ketchup (1 łyżka) 16 0 178 śladowo 0,2 4 0,2
Musztarda
(1 łyżeczka)
3 0 56 0,2 0,2 0 0,2
majonez (1 łyżka) 100 5 80 11 0 0 0
majonez light
(1 łyżka)
50 5 120 4,9 śladowo 0,6 śladowo
piwo jasne
(0,33l)
99 0 11 0 0 b.d. 0,7
czerwone wino
wytrawne (100ml)
76 0 5 0 0 b.d. 0,2
białe wino
wytrawne (100ml)
71 0 5 0 0 b.d. 0,1
cola (1 litr) 460 0 56 0 0 115 0
sok jabłkowy
(200g)
103 0 6 0,3 0,2 24 0,1
sok marchwiowy
(200g)
83 0 60 0,4 1,7 8 2
nektar wieloowocowy
(200g)
109 0 10 śladowo 0,2 śladowo 0,2
sok pomidorowy
(200g)
36 0 21 0,1 0,9 8 2
Więcej o zawartości kalorii w różnych produktach spożywczych dowiesz się z tabeli kalorii.



Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku