zdjecia rodzinne

Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym


Składniki:

- 1 czerwona papryka
- 100 g czarnych oliwek
- 200 g żółtego sera Gouda
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos czosnkowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.

Kategorie: mączneprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Bitki - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Bitki

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)