zdjecia rodzinne

Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym


Składniki:

- 1 czerwona papryka
- 100 g czarnych oliwek
- 200 g żółtego sera Gouda
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos czosnkowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.

Kategorie: mączneprzekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Pieczywo czosnkowe

Kotlety schabowe z cebulką

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zapiekanka śródziemnomorska

Lazania z mięsem

Bitki