zdjecia rodzinne

Ziemniaki po normandzku


Składniki:

- 5 ziemniaków
- 100g sera topionego
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- sól
- pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie przekrawamy na je pół i łyżeczką delikatnie wydrążamy do miseczki środki ziemniaków (tak, żeby nie uszkodzić pozostałej łupinki z niewielką warstwą ziemniaka - będzie nam potrzebna).
Do wyciągniętych środków ziemniaków dodajemy ser topiony dobrze razem dobrze ucieramy, żeby nie było grudek. Dodajemy 3 żółtka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wszystko jeszcze chwilę ucieramy (jeśli nie wychodzi gładka masa to można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany). Tak przygotowaną masę wkładamy do łupinek po gotowanych ziemniakach. Jedno całe jajko należy roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch masy. Teraz tylko przekładamy nasze skorupki ziemniaczane z masą do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut aż masa się z wierzchu zarumieni.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowa z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami