zdjecia rodzinne

Ziemniaki po normandzku


Składniki:

- 5 ziemniaków
- 100g sera topionego
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- sól
- pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie przekrawamy na je pół i łyżeczką delikatnie wydrążamy do miseczki środki ziemniaków (tak, żeby nie uszkodzić pozostałej łupinki z niewielką warstwą ziemniaka - będzie nam potrzebna).
Do wyciągniętych środków ziemniaków dodajemy ser topiony dobrze razem dobrze ucieramy, żeby nie było grudek. Dodajemy 3 żółtka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wszystko jeszcze chwilę ucieramy (jeśli nie wychodzi gładka masa to można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany). Tak przygotowaną masę wkładamy do łupinek po gotowanych ziemniakach. Jedno całe jajko należy roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch masy. Teraz tylko przekładamy nasze skorupki ziemniaczane z masą do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut aż masa się z wierzchu zarumieni.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Chleb na drożdżach

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Włoski chlebek a'la pizza

Zapiekanka śródziemnomorska

Smażony ser pleśniowy

Biała kiełbasa