zdjecia rodzinne

Ziemniaki po normandzku


Składniki:

- 5 ziemniaków
- 100g sera topionego
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- sól
- pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie przekrawamy na je pół i łyżeczką delikatnie wydrążamy do miseczki środki ziemniaków (tak, żeby nie uszkodzić pozostałej łupinki z niewielką warstwą ziemniaka - będzie nam potrzebna).
Do wyciągniętych środków ziemniaków dodajemy ser topiony dobrze razem dobrze ucieramy, żeby nie było grudek. Dodajemy 3 żółtka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i wszystko jeszcze chwilę ucieramy (jeśli nie wychodzi gładka masa to można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany). Tak przygotowaną masę wkładamy do łupinek po gotowanych ziemniakach. Jedno całe jajko należy roztrzepać widelcem i posmarować nim wierzch masy. Teraz tylko przekładamy nasze skorupki ziemniaczane z masą do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut aż masa się z wierzchu zarumieni.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Lazania z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Biała kiełbasa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Pasztet z indyka

Smażony ser pleśniowy

Lazania z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Biała kiełbasa

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Fasolka po bretońsku