zdjecia rodzinne

Pieczona cielęcina z serem żółtym


Składniki:

- 1,2 kg cielęciny bez kości
- 12 plasterków sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 l wody
- szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego. Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Serwować na półmisku z dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.

Dobra rada: Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta z grochem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zapiekanka śródziemnomorska

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Kapusta z grochem

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)