zdjecia rodzinne

Pieczona cielęcina z serem żółtym


Składniki:

- 1,2 kg cielęciny bez kości
- 12 plasterków sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 l wody
- szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego. Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Serwować na półmisku z dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.

Dobra rada: Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta z grochem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta z grochem

Zapiekanka śródziemnomorska

Włoski chlebek a'la pizza