zdjecia rodzinne

Pieczona pierś z kurczaka z duszonym jarmużem i sosem czosnkowym


Składniki:

- filet z kurczaka bez skóry - 4 sztuki po ok. 150 g
- 5-6 liści jarmużu
- 1 łyżka masła
- olej
- 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak
- sól, papryka słodka, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie natłuścić olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (200°C, ok. 35-40 min). Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę pokroić w dużą kostkę. Doprawić odrobiną soli i poddusić na wolnym ogniu na maśle do miękkości. Na koniec dodać 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak i wymieszać. Pieczoną pierś z duszonym jarmużem podawać jako danie główne z podsmażanymi ziemniakami lub innymi dodatkami.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety schabowe z cebulką

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory