zdjecia rodzinne

Pieczona pierś z kurczaka z duszonym jarmużem i sosem czosnkowym


Składniki:

- filet z kurczaka bez skóry - 4 sztuki po ok. 150 g
- 5-6 liści jarmużu
- 1 łyżka masła
- olej
- 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak
- sól, papryka słodka, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety z kurczaka natrzeć solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie natłuścić olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (200°C, ok. 35-40 min). Liście jarmużu dokładnie umyć, wyciąć i odrzucić twarde części, a resztę pokroić w dużą kostkę. Doprawić odrobiną soli i poddusić na wolnym ogniu na maśle do miękkości. Na koniec dodać 4 łyżki sosu czosnkowego marki Tarsmak i wymieszać. Pieczoną pierś z duszonym jarmużem podawać jako danie główne z podsmażanymi ziemniakami lub innymi dodatkami.
Przepis przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta z grochem - przepis Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta z grochem

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem