zdjecia rodzinne

Mini pizze w kształcie serca


Składniki:

Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 12g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki letniej wody
- 5 pomidorów koktajlowych i 2 malinowe
- 20g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- szczypta oregano i bazylii
- kilka liści rukoli
Zaczyn drożdżowy:
- ¼ łyżeczki cukru
- ½ łyżki mąki
- 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)

Wykonanie:

Przygotować drożdżowy zaczyn: do rozdrobnionych w misce drożdży dodać mąkę, cukier i wodę. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Zaczyn przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Do osobnej miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać i wlać zaczyn drożdżowy, oliwę
i wodę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformować w kulę (w trakcie, w razie potrzeby dosypywać mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Przygotować sos pomidorowy: 2 pomidory malinowe przetrzeć przez sitko i połączyć z bazylią i oregano.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować mały okrągły placek jak na pizze. Wykroić kształt serca, z pozostałego ciasta uformować 5 serce. Każde z serc posmarować sosem pomidorowym i dodać wybrane składniki: pomidory koktajlowe pokrojone w plastry, starty ser żółty i inne. Przyozdobić liśćmi rukoli.
Piec 5 minut w 250 stopniach, następnie 10 minut w 220 stopniach (do momentu zarumienienia).


Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe