zdjecia rodzinne

Gofry (bez mleka)


Składniki:

0,5kg maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 jajka
70g masła lub margaryny
ok 2-3 szklanki wody (może być zwykła lub mineralna)

Wykonanie:

Masło/margarynę roztopić i zostawić do ostygnięcia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna piane.

W osobnym naczyniu wymieszać mikserem make, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, ostudzone masło/margarynę i 2 szklanki wody. Jeśli ciasto jest zbyt geste (powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) dolewamy jeszcze wody.

Na koniec dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto na gofry jest GOTOWE. Robi się bardzo szybko a gofry wychodzą pyszne. Do pełni sukcesu potrzebna jest dobra gofrownica.


Kategorie: mącznewegetariańskiedesery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis Kapusta z grochem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju

Kapusta z grochem

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Biała kiełbasa