zdjecia rodzinne

Ryz zapiekany z jablkami


Składniki:

2 szklanki ryżu
3 jajka
6 łyżek cukru
125 ml słodkiej śmietanki

jabłka 5-6 sztuk (ilość wedle uznania ale im więcej tym lepiej. Mozna tez dodać inne owoce, np. śliwki, maliny albo ananasa z puszki.)

ewentualnie cynamon i/lub kardamon jeśli ktoś lubi

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i/lub kardamon.

Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia.

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę i wymieszać z ostudzonym ryżem.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy polowe ryżu, na ryz jabłka i przykrywamy reszta ryżu. Całość polewamy śmietanką i naczynie wstawiamy do piekarnika, który nastawiamy na 180st. Zapiekamy ok 25-30 min od momentu nagrzania piekarnika do tej temperatury.

Tak przyrządzony ryz świetnie smakuje podawany na ciepło z sosem waniliowym, bita śmietaną albo z lodami.

Przepis na podstawie przepisu z Wielkiego Żarcia.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskiedla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2014-05-28
pysznosci!


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Lazania z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kluski ziemniaczane

Zapiekanka śródziemnomorska

Fasolka po bretońsku

Lazania z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami