zdjecia rodzinne

Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym i warzywami


Składniki:

• 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
• 1 łyżka oleju
• 150 ml wina białego wytrawnego
• 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki (2x100 g)
• 2 łyżki kaparów z zalewy
• sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

Wykonanie:

Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor
z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 minut.
Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary.
Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym.
Polędwiczki można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem
i marchewką.
Smacznego!


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami

Śledzie w oleju

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasztet z indyka