zdjecia rodzinne

Serowe Fondue


Składniki:

• 200 g sera Gouda MSM MOŃKI
• 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego w bloku
• 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
• łyżeczka soku z cytryny
• ząbek czosnku
• łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
• pieprz
• gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.

Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Biała kiełbasa - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem

Fasolka po bretońsku

Biała kiełbasa

Smażony ser pleśniowy