zdjecia rodzinne

Omlety z bitą śmietaną i winogronami


Składniki:

2 białka
sól
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego
4 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag śmietany kremówki
20 dag różnokolorowych winogron

Wykonanie:

1 . Białka ubij ze szczyptą soli na pół sztywno . Następnie , nie przerywając ubijania , do piany dodawaj po porcji cukru pudru oraz opakowanie cukru waniliowego . Powstałą sztywną pianę połącz z żółtkami oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną .
2 . Blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nich 6 okręgów o średnicy 12 cm . Porcje ciasta wykładaj na nakreślone okręgi . Blachy z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w 200 stopniach C , aż staną się złote .
3 . Po wyjęciu z pieca odstaw podpieczone biszkopty na minutę do ostygnięcia . Po tym czasie wyrównaj brzegi każdego placka , przykładając do niego miseczkę o zbliżonej średnicy . Jeszcze ciepłe placki zwiń w bardzo luźny rulon na osobnych ściereczkach .
4 . Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z pozostałym cukrem waniliowym . Następnie przełóż śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskaj na odwinięte ze ściereczki biszkopty , dołóż umyte winogrona i złóż każdy placek na pół .

Kategorie: ciastapolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Śledzie w oleju - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Śledzie w oleju

Pieczywo czosnkowe

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kapusta z grochem