zdjecia rodzinne

Zapiekanka po nelsońsku


Składniki:

• 8 średnich ziemniaków
• 200 g wędzonego boczku
• 2 średnie cebule
• 20 g suszonych podgrzybków
• 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach
• mąka
• sól do smaku
• pieprz do smaku
• sos sojowy do smaku
• majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180st. C

Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka