zdjecia rodzinne

Zapiekanka po nelsońsku


Składniki:

• 8 średnich ziemniaków
• 200 g wędzonego boczku
• 2 średnie cebule
• 20 g suszonych podgrzybków
• 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach
• mąka
• sól do smaku
• pieprz do smaku
• sos sojowy do smaku
• majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180st. C

Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Śledzie w oleju - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Śledzie w oleju

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe

Kotlety mielone z kaszą

Lazania z mięsem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej