zdjecia rodzinne

Aromatyczny łosoś z ryżem .


Składniki:

350 g łososia
4 cm imbiru
250 g ryżu
1 dymka
sok z 1 cytryny
1 jajko
olej
1 ząbek czosnku
sos sojowy
sól
pieprz
olej sezamowy
olej winogronowy
cukier

Wykonanie:

1 . Ryż ugotować na sypko . Rybę oczyścić , umyć pod bieżącą wodą , a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego . Łososia podzielić na pół , po czym skropić sokiem z cytryny . Imbir obrać , drobno pokroić i rozłożyć na łososiu . Całość posypać pieprzem .
2 . Do naczynia przystosowanego do gotowania na parze wlać wodę z dodatkiem 1 łyżki soli i 1 łyżki cukru . Doprowadzić ją do wrzenia . Na metalowe sito umieszczone w garnku wyłożyć rybę . Naczynie przykryć pokrywką . Gotować na parze 17 minut .
3 . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wrzucić starty czosnek i ostudzony ryż . Smażyć przez kilka minut . Do osobnego garnka wlać po 3 łyżki oleju winogronowego oraz sezamowego . Dymkę pokroić . Do ryżu dodać 1 łyżkę sosu sojowego i połączyć z pieprzem i jajkiem . Podgrzewać do czasu , aż się zetnie , mieszając .
4 . Rybę wyłożyć na talerze , posypać dymką i skropić sosem sojowym oraz 2 łyżkami gorącego oleju . Podawać z dodatkiem ryżu .

Kategorie: rybynorweska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Bitki - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Bitki

Kurczak z ryżem

Pieczywo czosnkowe

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach