zdjecia rodzinne

Uramaki roll


Składniki:

100 g świeżego łososia
2 łyżki serka kremowego z chrzanem
świeży ogórek
150 g ugotowanego ryżu na sushi
2 płatów liści nori
Glassa Sojowa Ponti 240g

Wykonanie:

Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz trzykrotnie, zalej wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki. Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później natomiast przełóż najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.

Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.

Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane Glassą Sojową Ponti


Kategorie: rybyjapońska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kurczak z ryżem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Kotlety schabowe z cebulką