zdjecia rodzinne

Grillowany filet z kaczki z zielonym purée i sosem czosnkowo – ziołowy


Składniki:

- 4 piersi kaczki ze skórą
- sól, pieprz do smaku
- sos czosnkowo – ziołowy Tarsmak
- 600 g ziemniaków
- 150 g mrożonego szpinaku purée
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- sól (do osolenia ziemniaków)

Wykonanie:

Skórę na piersiach z kaczki naciąć w kratkę, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec smażenia zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i poddusić na małym ogniu ok. 8-10 minut.
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, rozmrożony szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak „puści wodę”, należy ją odlać. Wszystko dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Gotowe piersi z kaczki pokroić w dwucentymetrowe plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak. Podawać z zielonym puree.
Smacznego!


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Chleb na drożdżach

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska