zdjecia rodzinne

Świąteczne ciasto czekoladowe


Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka brązowego cukru
1 kostka masła
4 jaja
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Szczypta soli
30 dag bakalii (posiekane orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki)
1 opakowanie Crispy Natural Chrupiące Jabłka z cynamonem

Wykonanie:

Dwie tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i trzy łyżki masła orzechowego. Całość mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odlać ¼ szklanki. Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ubić na gładką masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gotowa, w oddzielnym naczyniu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masę z ubitych jajek z cukrem połączyć z rozpuszczoną czekoladą i mąką z proszkiem i solą. Całość miksować do uzyskania jednolitej masy na koniec dodać bakalie oraz pokruszone chipsy z suszonych jabłek Crispy Natural z cynamonem. Masę przelać do natłuszczonej formy i piec przez 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’ C. Za pomocą wykałaczki sprawdzić, czy ciasto jest gotowe – wystarczy wbić wykałaczkę do ciasta – jeśli po wyjęciu będzie sucha, wtedy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto udekorować odlaną czekoladą oraz bakaliami.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Bitki - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Śledzie w oleju

Bitki

Kotlety schabowe z cebulką

Pasta krewetkowa do pieczywa

Włoski chlebek a'la pizza

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej