zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

ok 1 kg ziemniaków
200 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
200-250 g śmietanki 15 %
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania formy

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w grube plastry i wrzucic do goracej, osolonej wody. Gotować ok 5 minut (ziemniaki nie maja być w pełni ugotowane!).

Ziemniaki podzielić na dwie części.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć jedna warstwę ugotowanych ziemników. Na ziemniaki należy zetrzec żółty ser. Dodać zmiażdżony czosnek. Posolić i popierzyć. Wyłożyć druga czesc ziemniaków.
Wszystko zalać śmietanką.

NAczynie włozyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200st C. Piec ok 45-50 minut. Można sprawdzać patyczkiem - takim samym jak do ciasta. Jesli patyczek wchodzi w zapiekanke bez żadnego oporu tzn że jest gotowa. PO wyjęciu z piekarnika należy odczekać ok 10 minut i zapiekanka gotowa do serwowania.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Kotlety mielone z kaszą