zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

ok 1 kg ziemniaków
200 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
200-250 g śmietanki 15 %
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania formy

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w grube plastry i wrzucic do goracej, osolonej wody. Gotować ok 5 minut (ziemniaki nie maja być w pełni ugotowane!).

Ziemniaki podzielić na dwie części.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć jedna warstwę ugotowanych ziemników. Na ziemniaki należy zetrzec żółty ser. Dodać zmiażdżony czosnek. Posolić i popierzyć. Wyłożyć druga czesc ziemniaków.
Wszystko zalać śmietanką.

NAczynie włozyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200st C. Piec ok 45-50 minut. Można sprawdzać patyczkiem - takim samym jak do ciasta. Jesli patyczek wchodzi w zapiekanke bez żadnego oporu tzn że jest gotowa. PO wyjęciu z piekarnika należy odczekać ok 10 minut i zapiekanka gotowa do serwowania.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Pasztet z indyka - przepis Kurczak z ryżem - przepis Lazania z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Bitki

Pasztet z indyka

Kurczak z ryżem

Lazania z mięsem

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Smażony ser pleśniowy