zdjecia rodzinne

Zapiekanka ziemniaczana


Składniki:

ok 1 kg ziemniaków
200 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
200-250 g śmietanki 15 %
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania formy

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w grube plastry i wrzucic do goracej, osolonej wody. Gotować ok 5 minut (ziemniaki nie maja być w pełni ugotowane!).

Ziemniaki podzielić na dwie części.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć jedna warstwę ugotowanych ziemników. Na ziemniaki należy zetrzec żółty ser. Dodać zmiażdżony czosnek. Posolić i popierzyć. Wyłożyć druga czesc ziemniaków.
Wszystko zalać śmietanką.

NAczynie włozyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200st C. Piec ok 45-50 minut. Można sprawdzać patyczkiem - takim samym jak do ciasta. Jesli patyczek wchodzi w zapiekanke bez żadnego oporu tzn że jest gotowa. PO wyjęciu z piekarnika należy odczekać ok 10 minut i zapiekanka gotowa do serwowania.

Kategorie: zapiekankiwegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Lazania z mięsem

Zapiekanka śródziemnomorska

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasta krewetkowa do pieczywa