Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków200 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
200-250 g śmietanki 15 %
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania formy
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić w grube plastry i wrzucic do goracej, osolonej wody. Gotować ok 5 minut (ziemniaki nie maja być w pełni ugotowane!).Ziemniaki podzielić na dwie części.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć jedna warstwę ugotowanych ziemników. Na ziemniaki należy zetrzec żółty ser. Dodać zmiażdżony czosnek. Posolić i popierzyć. Wyłożyć druga czesc ziemniaków.
Wszystko zalać śmietanką.
NAczynie włozyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200st C. Piec ok 45-50 minut. Można sprawdzać patyczkiem - takim samym jak do ciasta. Jesli patyczek wchodzi w zapiekanke bez żadnego oporu tzn że jest gotowa. PO wyjęciu z piekarnika należy odczekać ok 10 minut i zapiekanka gotowa do serwowania.
Kategorie: zapiekanki, wegetariańskie,