zdjecia rodzinne

Kruche ciasteczka z chrupiącym ananasem


Składniki:

250g masła
150g posiekanej gorzkiej czekolady
2 ½ szklanki mąki
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
½ łyżeczki soli
1 jajo
1 łyżeczko proszku do pieczenia
2 paczki suszonych ananasów Crispy Natural Chrup ANANASA!

Wykonanie:

Do miski wrzucamy miękkie masło i cukier, następnie ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajko i ponawiamy czynność, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy, aż znikną wszystkie grudki. Do gotowej masy dodajemy kawałki czekolady oraz suszone owoce ananasa. Dobrze sprawdzają się Crispy Natural. (świeży ananas oddaje za dużo wody, dlatego nie nadaje się do tego typu wypieków).
Ciasto formujemy w kulki wielkości śliwki i wykładamy je na blachę pokrytą pergaminem do pieczenia. Ciasteczka urosną, dlatego przy układaniu ich pamiętajmy o zachowaniu odstępów. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na ok 13 minut.
Smacznego!


Kategorie: ciastadesery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Lazania z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami