zdjecia rodzinne

Cielęcina duszona po kreolsku


Składniki:

• 1kg cielęciny (filet)
• 2 gałązki rozmarynu
• 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
• 200 g pieczarek
• 1 marchewka
• 700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
• 100 ml białego wina
• 1 ząbek czosnku
• szafran do smaku
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
• sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut.Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagamii pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następniedodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta z grochem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Chleb na drożdżach

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Biała kiełbasa

Kapusta z grochem

Włoski chlebek a'la pizza

Pieczywo czosnkowe