zdjecia rodzinne

Delikatna pierś kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie


Składniki:

1 torebka Ryżu Białego marki Britta
1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
1 kalafior
2 marchewki
2 pomidory
4 ząbki czosnku
ok.100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Opłukane piersi z kurczaka natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop obficie oliwą. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Sos: Do podgrzanej oliwy z oliwek dodaj pokrojone ząbki czosnku i przyrumień na złoty kolor. Dołóż pomidory i duś przez 20 minut. Odstaw na chwilę, aż przestygnie, a następnie przetrzyj przez drobne sitko. Przypraw do smaku.
Kalafior, brokuły i marchew ugotuj osobno al dente w posolonej wodzie. Ugotuj Ryż Biały marki Britta wg przepisu na opakowaniu. Do smaku możesz dodać 2 łyżki oliwy i podsmażone wcześniej na oliwie posiekane ząbki czosnku. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Kurczaka z Ryżem Białym marki Britta ułóż na talerzu, ozdób warzywami. Danie serwuj z aromatycznym sosem pomidorowym.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasztet z indyka - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Chleb na drożdżach

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety mielone z kaszą

Biała kiełbasa

Pasztet z indyka

Śledzie w oleju