zdjecia rodzinne

Delikatna pierś kurczaka w aromatycznym pomidorowym sosie


Składniki:

1 torebka Ryżu Białego marki Britta
1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
1 kalafior
2 marchewki
2 pomidory
4 ząbki czosnku
ok.100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Opłukane piersi z kurczaka natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrop obficie oliwą. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Sos: Do podgrzanej oliwy z oliwek dodaj pokrojone ząbki czosnku i przyrumień na złoty kolor. Dołóż pomidory i duś przez 20 minut. Odstaw na chwilę, aż przestygnie, a następnie przetrzyj przez drobne sitko. Przypraw do smaku.
Kalafior, brokuły i marchew ugotuj osobno al dente w posolonej wodzie. Ugotuj Ryż Biały marki Britta wg przepisu na opakowaniu. Do smaku możesz dodać 2 łyżki oliwy i podsmażone wcześniej na oliwie posiekane ząbki czosnku. Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Kurczaka z Ryżem Białym marki Britta ułóż na talerzu, ozdób warzywami. Danie serwuj z aromatycznym sosem pomidorowym.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Lazania z mięsem

Bitki

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Włoski chlebek a'la pizza

Kotlety mielone z kaszą

Pieczywo czosnkowe

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory