zdjecia rodzinne

Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym


Składniki:

1 torebka Ryżu Basmati marki Britta
250 g krewetek królewskich
2 łyżki imbiru marynowanego
2 łyżki soku z imbiru
100 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sos tabasco
2 łyżki octu winnego
1 limonka
gałązki kolendry
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.
Sos:Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko.
Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.


Kategorie: owoce morza

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasztet z indyka - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Bitki - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasztet z indyka

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kluski ziemniaczane

Bitki

Kotlety schabowe z cebulką

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe