zdjecia rodzinne

Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym


Składniki:

1 torebka Ryżu Basmati marki Britta
250 g krewetek królewskich
2 łyżki imbiru marynowanego
2 łyżki soku z imbiru
100 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sos tabasco
2 łyżki octu winnego
1 limonka
gałązki kolendry
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.
Sos:Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko.
Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.


Kategorie: owoce morza

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowa z mięsem

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej