zdjecia rodzinne

Żeberka z grilla na ostro


Składniki:

1kg żeberek
½ l piwa
1 łyżeczka sosu piri-piri
2 średnie cebule
4 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
sól, pieprz do smaku
Sos do smarowania:
½ szklanki marynaty z żeberek
4 łyżki oleju
3 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu piri-piri
1 łyżka miodu

Wykonanie:

Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.
Żeby dodatkowo wzmocnić moc, podawać z sosem piri-piri „Tarsmak”.
Smacznego!


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Kotlety mielone z kaszą

Kluski ziemniaczane

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka