zdjecia rodzinne

Pizza z brokułami i sosem czosnkowym


Składniki:

Ciasto:

- mąka – 1kg
- drożdże – 30g
- letnia woda - 0,6 l
- olej rzepakowy - 100ml
- szczypta cukru
- sól – 1 łyżeczka

Sos pomidorowy:

Składniki na pizzę:

- ser żółty typu gouda - 200g
- ser mozarella - 100g
- ser pleśniowy typu rokpol - 100g
- szynka wędzona parzona - 150g
- brokuły świeże lub mrożone - 300g
- oregano
- sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką. Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280 - 330 st.C. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym Tarsmak.


Kategorie: zapiekanki

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Bitki - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Lazania z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Bitki

Zapiekanka śródziemnomorska

Fasolka po bretońsku

Lazania z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej