zdjecia rodzinne

Lemoniada z malinami, cytryną i herbatą


Składniki:

200 g malin
2 cytryny
3 łyżki kompozycji „Inspiracja” marki Czas na Herbatę
2–3 łyżki miodu
Kilka gałązek melisy
2 litry wody mineralnej, np. gazowanej

Wykonanie:

Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy.
Zaparzamy herbatę w małej ilości wody*. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry. Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.

* Zalecany sposób parzenia:1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o
temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu
wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3
minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

Kategorie: napoje

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Lazania z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowa z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Lazania z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa