zdjecia rodzinne

Tarta cytrynowa z malinami


Składniki:

Składniki:
CIASTO
• 500 g mąki pszennej
• 150 g cukru pudru
• 250 g miękkiego masła
• 1 łyżkę ekstraktu wanilii
• skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
• szczypta soli
• 2 jajka
NADZIENIE
• 9 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
• 250 ml śmietany 30%
POLEWA
• 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
• 100 ml wody
• 100g cukru pudru
• 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Sposób przygotowania:

• Rozgrzać piekarnik do 160°C.

CIASTO:
• Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
• Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
• Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
• Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

NADZIENIE
• Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
• Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
• Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
• Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

POLEWA:
• Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
• Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
• Ciasto polać polewą.


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Kotlety mielone z kaszą

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety schabowe z cebulką

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci