zdjecia rodzinne

Ciasto jabłkowe szybkie i pyszne


Składniki:

125 g masła lub margaryny
0,5-0,75 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
szklanka mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

2-3 średniej wielkości jabłka
1 łyżeczka kardamonu lub cynamonu
1 łyżka cukru

Wykonanie:

Przepis odpowiedni do foremki o średnicy 23-24 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, kaszą manną lub wiórkami kokosowymi.

W rondelku rozpuść masło i pozostaw do wystygnięcia.

Połącz przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy. Następnie dodaj po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu mleko.

Wylej ciasto do formy. Ciasta powinno być na około 1 cm (sam placek też jest dość niski).

Jablka obierz i pokrój w "ósemki" i powciskaj w ciasto.

Cukier połącz z kardamonem lub cynamonem i posyp jabłka.

Piec ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Ciasto można podawać na ciepło z lodami, sosem waniliowym lub bitą śmietaną. Bez dodatków tez jest pycha.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Herubinek , 2015-03-06
Oczywiscie jablka a nie jajka :-)
Juz poprawiam w przepisie.
Marzena , 2015-02-25
Jajka obierz i pokrój w "ósemki" i powciskaj w ciasto. ?!
Agus , 2011-08-05
Ciasto rzeczywiście pyszne. Robi się raz dwa i tak samo zjada :=)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pasztet z indyka - przepis Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Chleb na drożdżach

Pasztet z indyka

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory