zdjecia rodzinne

Polędwica wołowa z octem balsamicznym


Składniki:

700 g polędwicy wołowej
200 ml octu balsamicznego Ponti
150 ml wody
mąka do obtaczania
8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
4 łyżki masła
rukola lub szparagi
1 kg młodych ziemniaków
świeży tymianek
sól
pieprz

Wykonanie:

• Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
• Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
• W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
• Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta z grochem - przepis Biała kiełbasa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Bitki - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta z grochem

Biała kiełbasa

Chleb na drożdżach

Pasta krewetkowa do pieczywa

Bitki

Zapiekanka śródziemnomorska

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory