zdjecia rodzinne

Szaszłyki z łososiem i ananasem


Składniki:

• 200 g ananasa
• 250 g filetu z łososia
• 40 listków mięty
• 3 gałązki tymianku
• 3 gałązki kopru
• 3 g różowego pieprzu
• 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
• 30 ml soku z cytryn Limmi
• sól

Wykonanie:

• Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
• Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
• Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
• Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
• Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.


Kategorie: ryby

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta z grochem - przepis Biała kiełbasa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Pasztet z indyka

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta z grochem

Biała kiełbasa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory