zdjecia rodzinne

Szaszłyki z łososiem i ananasem


Składniki:

• 200 g ananasa
• 250 g filetu z łososia
• 40 listków mięty
• 3 gałązki tymianku
• 3 gałązki kopru
• 3 g różowego pieprzu
• 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
• 30 ml soku z cytryn Limmi
• sól

Wykonanie:

• Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
• Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
• Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
• Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
• Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.


Kategorie: ryby

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Śledzie w oleju - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Biała kiełbasa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Bitki - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pieczywo czosnkowe

Smażony ser pleśniowy

Śledzie w oleju

Zapiekanka śródziemnomorska

Biała kiełbasa

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku

Bitki