zdjecia rodzinne

Pizza z mozzarellą i rukolą


Składniki:

• 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
• 300g mąki do ciasta na pizzę
• 1 opakowanie suchych drożdży
• 200 ml ciepłej wody
• 1 duża kulka sera typu mozzarella
• 100g rukoli
• oliwa z oliwek Olitalia
• sól i pieprz


Wykonanie:

• Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
• Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
• Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
• Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.


Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pieczywo czosnkowe

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowo-buraczkowa babci