zdjecia rodzinne

Pizza z mozzarellą i rukolą


Składniki:

• 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
• 300g mąki do ciasta na pizzę
• 1 opakowanie suchych drożdży
• 200 ml ciepłej wody
• 1 duża kulka sera typu mozzarella
• 100g rukoli
• oliwa z oliwek Olitalia
• sól i pieprz


Wykonanie:

• Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
• Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
• Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
• Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.


Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta z grochem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa

Fasolka po bretońsku

Kotlety schabowe z cebulką

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta z grochem

Włoski chlebek a'la pizza