zdjecia rodzinne

Stromboli z serem żółtym i brokułami


Składniki:

Składniki na ciasto
• 15 g świeżych drożdży
• łyżeczka cukru
• łyżeczka soli
• 3 łyżki ciepłej wody
• 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
• szklanka letniej wody
• dwie łyżki oliwy z oliwek
• 1 jajko

Składniki na farsz:
• 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• 250 g brokułów

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.
Smacznego!


Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Śledzie w oleju - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Pasztet z indyka

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety mielone z kaszą

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Śledzie w oleju

Pasta krewetkowa do pieczywa