zdjecia rodzinne

Chili con carne


Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe - 0,5 kg
cebula - 2 średnie szt.
olej - 3 łyżki
woda - 1 szklanka
liść laurowy - 2 szt.
pomidory pelati krojone - 1 puszka (400ml)
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
czosnek - 3 ząbki
sos sojowy - 2 łyżki
sos piri-piri „Tarsmak” - 2 łyżki
papryka słodka czerwona w proszku - 1 łyżka
sól, oregano do smaku
fasola czerwona konserwowa - 1 puszka (400ml)
kukurydza konserwowa - 1 puszka (400ml)

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso, wodę i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek mięsa. Do tego wrzucamy pomidory pelati, liście laurowe i dusimy do miękkości ok. 45 minut. Po tym dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy, sos piri-piri oraz pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec wrzucamy odsączone z wody: fasolę i kukurydzę konserwową. Wszystko gotujemy.
Zupę można podawać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany położonej na wierzchu oraz tartym serem żółtym.

Smacznego!

Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni w Dworze Korona Karkonoszy


Kategorie: mięsameksykańska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: