zdjecia rodzinne

Torciki z karczochami i ricottą


Składniki:

2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
1 mały ząbek czosnku
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek Olitalia
150 g sera ricotta
1 jajko
30 g tartego sera typu parmezan
30 g bułki tartej
1 mała cukinia
1 mała marchewka
pół cytryny
sól i pieprz

Wykonanie:

Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.
Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.


Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety mielone z kaszą

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej