zdjecia rodzinne

Chrupiące kotleciki marynowane w soku z cytryn


Składniki:

1 kg wieprzowiny (pociętej na porcje kotletów)
80 g łupanych pistacji
80 g mąki kukurydzianej
3 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
sól pieprz
sok z cytryn Limmi
20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Wykonanie:

Przygotuj składniki na panierkę: oberwij z gałązek listki ziół i posiekaj je razem z obłupanymi i zmielonymi pistacjami. Przesyp składniki na patelnię, dodaj do nich mąkę kukurydzianą, sól, pieprz i przemieszaj składniki.

Przygotuj mięso: roztłucz porcje mięsa na płaskie kawałki – kotlety. Do dużej patelni wlej sok z cytryn i włóż do niej mięso na kilka minut, tak, aby się namoczyło.

Kotlety obtaczaj ze wszystkich stron w przygotowanej wcześniej mieszance na panierkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż kotlety ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie przekładaj na patelni mięso, tak aby usmażyło się równo z obu stron. Panierka kotletów powinna mieć złoty, zarumieniony kolor.

Chrupiące kotleciki podawaj z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami.


Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Kapusta z grochem

Kotlety mielone z kaszą

Lazania z mięsem

Bitki

Zapiekanka śródziemnomorska

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Smażony ser pleśniowy