zdjecia rodzinne

Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym


Składniki:

0,5 kg mąki
4 jajka
Kostka masła lub margaryny do pieczenia
1 płaska łyżka stołowa Cykoriady (Ekstrakt lub Instant)
200 ml miodu
3 łyżki stołowe cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-2000C piekarnika . Pieczemy około 10 minut.


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Lazania z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Chleb na drożdżach

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Lazania z mięsem

Biała kiełbasa

Kotlety mielone z kaszą

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kurczak z ryżem