zdjecia rodzinne

Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym


Składniki:

0,5 kg mąki
4 jajka
Kostka masła lub margaryny do pieczenia
1 płaska łyżka stołowa Cykoriady (Ekstrakt lub Instant)
200 ml miodu
3 łyżki stołowe cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-2000C piekarnika . Pieczemy około 10 minut.


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pasztet z indyka - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Pasztet z indyka

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory