zdjecia rodzinne

Ciasteczka świąteczne o smaku herbaty Opowieść wigilijna


Składniki:

300 g miodu
ok. 600 g mąki pszennej
200 g cukru
1 jajko (+ jajko do posmarowania)
1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Opowieść wigilijna od Czas na Herbatę (z siedmiu łyżeczek)
4 łyżeczki przyprawy do pierników
1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Krok 1.
Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.

Krok 2.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).

Krok 3.
Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Biała kiełbasa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Chleb na drożdżach - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety schabowe z cebulką

Biała kiełbasa

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza

Chleb na drożdżach

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe