zdjecia rodzinne

Ciasteczka świąteczne o smaku herbaty Opowieść wigilijna


Składniki:

300 g miodu
ok. 600 g mąki pszennej
200 g cukru
1 jajko (+ jajko do posmarowania)
1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Opowieść wigilijna od Czas na Herbatę (z siedmiu łyżeczek)
4 łyżeczki przyprawy do pierników
1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Krok 1.
Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.

Krok 2.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).

Krok 3.
Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


TifXSvwUygw , 2018-12-21
Li5hRY You can certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Bitki - przepis Pasztet z indyka - przepis Lazania z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Biała kiełbasa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Bitki

Pasztet z indyka

Lazania z mięsem

Kurczak z ryżem

Fasolka po bretońsku

Biała kiełbasa

Zapiekanka śródziemnomorska

Pieczywo czosnkowe

Kapusta z grochem