zdjecia rodzinne

Bardzo francuskie paluchy serowe


Składniki:

• 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
• 1 jajko
• 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• 1 łyżeczka czarnego sezamu
• papryka słodka w proszku

Wykonanie:

KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.


KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.


KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Lazania z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Bitki - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Chleb na drożdżach

Pasta krewetkowa do pieczywa

Lazania z mięsem

Kapusta z grochem

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Bitki