zdjecia rodzinne

Bardzo francuskie paluchy serowe


Składniki:

• 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
• 1 jajko
• 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
• 1 łyżeczka czarnego sezamu
• papryka słodka w proszku

Wykonanie:

KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.


KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.


KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Biała kiełbasa - przepis Kurczak z ryżem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pieczywo czosnkowe

Zapiekanka śródziemnomorska

Biała kiełbasa

Kurczak z ryżem

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowa z mięsem