zdjecia rodzinne

Ptysie z serkiem marki Lactima, szynką i warzywami


Składniki:

Składniki farszu:
Śmietankowy serek twarogowy Cremetta 50g ( 2-3 sztuki )
1/2 czerwonej papryki
4-6 plasterków ulubionej szynki
natka pietruszki
sól
pieprz

Składniki ptysi:
250ml wody
90g masła
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Sposób przygotowania farszu:
Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Sposób przygotowania ptysi:
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu, a następnie doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Ściągnij rondel z ognia i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do chwili, kiedy uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Wbij do ciasta jajka i dodaj sól. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj kuleczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 15 - 20 minut. Ostudzone ptysie natnij na dole i wypełnij farszem (z podanych proporcji powinno wyjść około 12-15 szt. niewielkich ptysi). Smacznego!


Kategorie: przekąski

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Śledzie w oleju - przepis Lazania z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta z grochem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kluski ziemniaczane

Śledzie w oleju

Lazania z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta z grochem

Smażony ser pleśniowy