zdjecia rodzinne

Quiche szpinakowe w kształcie serca


Składniki:

Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Farsz:
- 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 żółtko
- 50 ml śmietanki słodkiej 18%
- 200 g sera Edamskiego MSM Mońki w bloku
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200°C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut.
Smacznego!


Kategorie: wegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami