zdjecia rodzinne

Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem


Składniki:

- 400 g sera Podlaskiego MSM Mońki
- 1,5 kg ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 150 g kiełbasy wędzonej
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Bitki - przepis Lazania z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Bitki

Lazania z mięsem

Fasolka po bretońsku

Kapusta z grochem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Włoski chlebek a'la pizza