zdjecia rodzinne

Włoskie ciasteczka pasticciotti z ricottą i kremem cytrynowym


Składniki:

500g mąki
200 g cukru pudru
4 żółtka
250g zimnego masła
ziarenka wanilii
6 żółtek
45 g mąki kukurydzianej
400 ml mleka
140g cukry
100 ml śmietany do ubijania
250g ricotty (odcedzonej przez sitko dwie godziny przed przygotowaniem ciasteczek)
100 ml soku z cytryn Limmi
1 jajko

Wykonanie:

1. Zacznij od przygotowania ‘kruchego ciasta’. Miksuj lub mieszaj ze sobą przesianą mąkę, z masłem, cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i szczyptą soli aż do otrzymania jednolitej masy. Dodaj do masy żółtka, zmieszaj jeszcze raz. Powstała masę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na półgodziny.

2. Przygotuj krem: w garnuszku zmiksuj jajka z cukrem, dodaj mąkę kukurydzianą, mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do osiągnięcia gęstej konsystencji. Gotową masę przelej do dużej miski, przykryj ją folią spożywczą, ostudź. Do ostudzonego kremu dodaj przecedzoną przez sitko ricottę, zamieszaj i dodaj sok z cytryny Limmi.

3. Kruche ciasto rozwałkuj na grubość jednego 1 cm. Potnij na prostokąty. Wypełnij foremki ciastem i odetnij wystające brzegi. Wypełnij każdą z nich dwiema łyżeczkami kremu i przykryj go kawałkiem ciasta. Posmaruj z wierzchu żółtkiem.

4. Ciasteczka pasticciotti piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180°C przez 35 minut. Kiedy będą zarumienione, wyjmij je z piekarnika, ostudź i ciesz się smakiem włoskich słodkości.


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Biała kiełbasa - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kurczak z ryżem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Biała kiełbasa

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety mielone z kaszą

Kurczak z ryżem

Kluski ziemniaczane

Pasztet z indyka