zdjecia rodzinne

Żurek świąteczny


Składniki:

- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- 5 suszonych grzybów
- sól, pieprz
- 1 litr gotowego żuru lub zakwas własnej roboty

Zakwas:
- 10 dag mąki żytniej pytlowej
- 10 dag mąki żytniej razowej
- 2 ząbki czosnku
- skórka razowego chleba

Wykonanie:

Może niektórych to zdziwi, ale u mnie taki żurek szykuje się na Wigilię.
Jeśli chce się zrobić żur ze swojego zakwasu to trzeba go przygotować kilka dni wcześniej:
mąki, czosnek i skórkę z chleba wrzuć so słoja lub małego garnka zalej 1 litrem przegotowanej wody. Przykryj to ściereczką do naczyći odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce (nie, żeby podgrzewać. Poprostu, żeby byla pokojowa temperatura).

Ugotuj warzywa i grzby w 1 litrze wody, aż zrobią się bardzi miękkie. Dodaj sól i pieprz i chwilę pogotuj. Potem przelej przez sito i tak przygotowany wywar wlej do zakwasu i zagotuj. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Kategorie: zupyBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-09-17
ślonski nie jest na pewno jak już to śląski
Gość , 2010-06-05
ja żur jem przynajmniej 1 w tygodniu..i nigdy z niego nie zrezygnuje:)
Gość , 2010-06-05
ale to dalej nie jest żur ślonski
Mariola43 , 2009-10-19
Ja tez slyszalam, ze u mojego wujka jedza zamiast barszczu zurek. Co kraj to obyczaj.
Gość , 2009-10-04
Żurek jednak kojarzy mi się bardziej z Wielkanocą niż z Bożym Narodzeniem :)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Biała kiełbasa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Śledzie w oleju - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Chleb na drożdżach

Biała kiełbasa

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Śledzie w oleju

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem