zdjecia rodzinne

Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym


Składniki:

- bochenek chleba (niekrojony)
- 100 g masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
- sól, pieprz

Wykonanie:

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.
Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Pasztet z indyka - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Śledzie w oleju - przepis Chleb na drożdżach - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Kurczak z ryżem

Pasztet z indyka

Włoski chlebek a'la pizza

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Śledzie w oleju

Chleb na drożdżach

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Biała kiełbasa

Pasta krewetkowa do pieczywa