zdjecia rodzinne

Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym


Składniki:

- bochenek chleba (niekrojony)
- 100 g masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
- sól, pieprz

Wykonanie:

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.
Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.
Smacznego!


Kategorie:

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami