zdjecia rodzinne

Mus cytrynowy z migdałowymi ciasteczkami


Składniki:

Składniki na mus dla 4 osób:
• 60 ml soku z cytryn Limmi
• 10 g żelatyny
• 400 ml śmietanki kremówki
• 250 g cukru pudru
• 4 jajka średniej wielkości

Składniki na ciasteczka migdałowe:
• 30 g masła
• 30 g mąki pszennej
• 80 g zmielonych migdałów
• 2 białka
• 1 laska wanilii
• 100 g cukru pudru

Wykonanie:

Sposób przygotowania:

Przygotowanie musu:
Umieść garnek ( z cienkim dnem) na palniku. Wlej do niego sok z cytryny i wsyp 150g cukru pudru. Gotuj na ‘małym ogniu’ dopóki cukier się nie rozpuści. Ubij 4 białka jajek(możesz użyć miksera) na sztywną masę. Dodaj 100g cukru pudru. Użyj termometru kuchennego i mierz temperaturę przygotowywanego syropu. Kiedy temperatura syropu osiągnie 120°C, powoli dodawaj do ubitej masy syrop, cały czas miksując jajka. Odstaw powstały krem do schłodzenia.
Przygotuj żelatynę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W garnuszku podgrzej 50 ml kremówki. Połącz ją razem z żelatyną i schłódź powstałą masę. Pozostałą część kremówki ubij.
Wszystkie powstałe kremy połącz ze sobą, delikatnie mieszając. Umieść w lodowce na 2 godziny w celu ponownego schłodzenia.

Przygotowanie ciasteczek:
Umieść masło w garnuszku, rozpuść je na ‘małym ogniu’. Mielone migdały wsyp do dużej miski, polej roztopionym masłem i zostaw do ostudzenia. Przemieszaj składniki łyżką, tak aby masło zostało całkowicie wchłonięte przez migdały. Przetnij laskę wanilii i dodaj do mieszaniny jej nasionka. Dodawaj mąkę, mieszając delikatnie. Dodaj białka i zmiksuj wszystkie składniki mikserem aż do powstania jednolitej masy, dodaj cukier puder i kontynuuj miksowanie.
Na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia. Z powstałej masy uformuj kółeczka (10g) i rozkładaj na blasze w odległości około 3 cm od siebie. Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz ciasteczka około 8 minut (aż się zarumienią). Pozostaw w piekarniku aż do ostygnięcia.
Ciasteczka podawaj w miseczce razem ze schłodzonym musem cytrynowym!

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska



Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Kapusta z grochem

Kotlety mielone z kaszą

Kurczak z ryżem

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)