zdjecia rodzinne

Cyko-lody


Składniki:

20 g Cykoriady Ekstrakt
100 ml mleka
400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
300 g śmietany kremówki (36 %)
3-4 łyżki cukru pudru / miodu

Wykonanie:

Cykoriadę rozpuszczamy w podgrzanym mleku i czekamy,aż ostygnie. Mleko skondensowane ubijamy mikserem. W osobnej misce ubijamy kremówkę pod koniec dodając cukier puder / miód. Pianę z mleka skondensowanego oraz ubitą śmietanę łączymy, dodajemy rozpuszczoną wcześniej Cykoriadę (zostawiamy troszeczkę do dekoracji), całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i na całą powierzchnię cienką strużką wylewamy pozostałą część Cykoriady. Możemy patyczkiem/wykałaczką/widelczykiem utworzyć wzorki. Wstawiamy do zamrażarki na kilka/ kilkanaście godzin.
SMACZNEGO!


Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pieczywo czosnkowe

Kluski ziemniaczane

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)