zdjecia rodzinne

Biszkopt


Składniki:

Ciasto:
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru (8 dag),
- 3 łyżki mąki pszennej (5 dag),
- 3 łyżki ziemniaczanej ( 5 dag).

Masa:
- 75 dag twarogu homogenizowanego,
- puszka moreli (850 ml),
- 3 pojemniki śmietany kremówki (po 20dag każdy),
- 5 czubatych łyżek cukru (10dag),
- 6 łyżek żelatyny,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- sok z cytryny,
- łyżka cukru pudru,
- ewentualnie listki mięty do dekoracji.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając wsypać cukier, na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną lekko wymieszać z masą. Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożyć pergaminem. Założyć brzegi, w formie rozsmarować ciasto biszkoptowe. Piec 20 min w temp. 200 stopni C. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Dookoła spodu ponownie założyć brzegi formy.

Morele osączyć , trzy połówki odłożyć do dekoracji, resztę ułożyc na cieście. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić. Twarożek utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym na jednolita masę. Dodać rozpuszczona żelatynę. Wstawić do lodówki. Ubić 2,5 pojemnika śmietany, wymieszać z gęstniejacą masą. Gotowy krem serowy rozsmarować na morelach, wstawic na trzy godziny do lodówki.
Drugi placek biszkoptowy przekroić na 12 trójkatów. posypać cukrem pudrem. Odłożone morele przekroić na ćwiartki. Resztę śmietany ubić i przełożyć do szprycki z nasadką w kształcie gwiazdki. Sernik udekorować 12 czapeczkami śmietany i czastkami moreli. Na wierzchu ułozyć w formie wachlarza biszkoptowe trójkąciki. Ozdobić listkami mięty.

Ten biszkopt zawsze się udaje.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Biała kiełbasa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Biała kiełbasa

Fasolka po bretońsku

Zapiekanka śródziemnomorska

Włoski chlebek a'la pizza

Pasta krewetkowa do pieczywa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory