zdjecia rodzinne

Dwa odświeżające sorbety


Składniki:

Sorbet mango-limonkowy:

Składniki:

• 250 g wody
• 50 g cukru
• 200 g miąższu z mango
• 60 ml soku z limonki Limmi

Sorbet miętowo-imbirowy:

Składniki:

• 500 ml wody
• 80 g świeżego imbiru
• 150 g cukru
• 4 gałązki mięty

Wykonanie:

Wykonanie:
Sorbet mango-limonkowy:
wlej wodę i cukier do garnka, dodaj sok z limonki i gotuj przez około 2 minuty. Ostudź szybko, zanurz garnek w misce z lodem.
Wydrąż miąższ z mango, umieść go w misce, zblenduj i dodaj syrop z limonki. Wymieszaj i wlej masę do maszyny do lodów.
Włącz maszynę do lodów – zajmie to ok 40 min, aż sorbet zacznie gęstnieć. Następnie przenieś sorbet do miski, i przechowuj w zamrażarce.

Sorbet miętowo-imbirowy:
wlej wodę i cukier do małego garnka wraz z obranymi i drobno pokrojonymi kawałkami imbiru i listkami mięty.
Zagotuj przez ok 2 minuty ostudź szybko, umieszczając go w misce pełnej lodu. Natępnie zblenduj i przecedź przez sito i przełóż do maszyny do lodów – uruchom ją na najmniej 40 minut, aż sorbet osiągnie pożądaną konsystencję. Przelej do miski i umieść ją w zamrażarce.
Jeśli nie masz maszyny do lodów, można wlać masę do dużej miski i umieścić ją w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.
Następnie wyjąć miskę, wymieszać widelcem i powtarzać co jakiś czas, dopóki nie osiągnie pożądanej konsystencji.
Podawać sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy w pucharkach ozdobionych kawałkami mango i listkami mięty.




Kategorie: desery

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Lazania z mięsem - przepis Bitki - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami

Lazania z mięsem

Bitki

Pasta krewetkowa do pieczywa

Fasolka po bretońsku

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Śledzie w oleju