www.zapetytem.pl

Eskalopki z kurczaka


Mariola432009-10-06 Komentarze (1) 30-45 min    średni     Porcji: 4

Składniki:

- 3 jajka
- 185 ml (szklanka) oliwy z oliwek
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 60 g świeżej bazylii z łodygami
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku

Do przybrania:
- 1 cytryna
- 150 g rucoli
- 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

Ugotuj 1 jajko na twardo (zacznij od zimnej wody, żeby nie pękło). Możesz do wody wsypać sól, wtedy zagotuje się szybciej.
Zahartuj ugotowane jajko pod zimną wodą i obierz je ze skorupki.
Zmiksuj kapary, posiekaną bazylię z łodygami, jajko na twardo, musztardę i łyżkę stołową parmezanu. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo 5 łyżek oliwy aż do otrzymania gęstego zielonego sosu.
Na każdej piersi kurczaka połóż folię i rozbij ją delikatnie tłuczkiem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Roztrzep 2 jajka w misce. W drugiej miseczce wymieszaj 1 łyżkę startego parmezanu z tartą bułką. To będzie panierka dla kurczaka.
Wymocz piersi w jajku z każdej strony i obtocz je kilka razy w bułce z parmezanem.
Usmaż eskalopki na reszcie niezbyt rozgrzanej oliwy z każdej strony na złoty kolor.
Przełóż mięso na talerz. Polej zielonym sosem. Podawaj z rucolą polaną octem balsamicznym i kawałkami cytryny.

Kategorie: mięsa

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=121